Gündem

DENİZLİ-İTALYA SANAYİ İSTİŞARE TOPLANTISI DENİB VE DSO İŞBİRLİĞİNDE DÜZENLENDİ İZMİR İTALYA KONSOLOSUNU DENİZLİ’DE AĞIRLADIK

Denizli-İtalya Sanayi İstişare Toplantısı Denib Ve Dso İşbirliğinde Düzenlendi İzmir İtalya Konsolosunu Denizli’de Ağırladık

26 Kasım 2024
22 saat önce

İzmir İtalya KonsolosuDaniele Bianchi, İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği BaşkanıPietro Alba, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu, İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Genel Sekreteri Eren Alpar Denizli I·hracatc¸ılar Birligˆi’ni ziyaret etti.

DENİB Bas¸kanı Hu¨seyin Memis¸ogˆlu ve DENI·B Yo¨netim Kurulu Üyelerinin ev sahipligˆinde gerc¸ekles¸en ziyarette, Denizli ile İtalya arasındaki ticari ilis¸kilere ilis¸kin go¨ru¨s¸ alıs¸veris¸inde bulunuldu, ikili is¸birligˆi fırsatları degˆerlendirildi.

DENİB ve DSO işbirliğinde Denizli-İtalya Sanayi İstişare Toplantısı gerçekleştirildi

Denizli İhracatçılar Birliği ziyareti sonrasında, DENİB ve DSO işbirliğinde, İzmir İtalya Konsolosu Daniele Bianchi ve İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Pietro Alba’nın teşrifleriyle Denizli-İtalya Sanayi İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı; DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Pietro Alba ve İzmir İtalya Konsolosu Daniele Bianchi’nin açılış konuşmaları ile başladı.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu açılış konuşmasında şunları söyledi:

“İzmir İtalya Konsolosu Sayın Daniele Bianchi’yi şehrimizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Tüm misafirlerimize Denizli’ye hoş geldiniz diyerek toplantının yeni işbirlikleri için fırsat olmasını diliyorum.

Denizli’den İtalya’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamlarımıza değinmek istiyorum. 2023 yılı genelinde yüzde 8,3 azalışla 280 milyon dolar değerinde ilimizden İtalya’ya ihracat yapmıştık. 2024 yılının ilk 10 ayında ise yüzde 14 artışla 280 milyon dolara ulaştık. İtalya ilimizin toplam ihracatından yüzde 8 oranında pay alıyor.

Denizli’nin ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde İtalya; İngiltere, ABD ve Almanya’dan sonra 4. sırada yer alıyor. Aylık bazda ise bu sene Eylül ve Ekim aylarında İtalya ilimizin ülke sıralamasında 3. oldu. Denizli’den 300’ün üzerinde firma İtalya’ya ihracat yapıyor.

İlimizden İtalya’ya ihracatta; demir ve demir dışı metaller, tekstil-konfeksiyon, su ürünleri ve hayvansal mamuller ve elektrik-elektronik sektörleri ön plana çıkıyor. Bu sektörlerden ön plana çıkan ürünler ise; bakır tel, profil, örme halat, yatak çarşafı, nevresim, bornoz, dokuma kumaş, sentetik iplik, pamuk ipliği, balık filetoları ve emaye bobin telleri olarak listeleniyor.”

İtalya’ya Yönelik İşbirlikleri Fırsatları Denizli Gündeminde

İtalya’nın doğal taşta dünyanın önemli oyuncularından biri olduğunu belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Denizli ise işlenmiş doğal taşta yıllık 215 milyon dolar ile ülke çapında lider konumda yer alıyor. Öte yandan, her sene 30 Denizli firmamız Marmomac Fuarı’na katılıyor. DENİB olarak biz de 3 yıldır stand açıyor ve ilimizin doğal taş sektörünü tanıtıyoruz. Benzer şekilde makine sektöründe de İtalya’nın dünyadaki ünü tartışılmaz. Denizli olarak birkaç sene önce 20 milyon dolar olan makine ihracatımız tam 5 kat artarak 100 milyon dolar seviyelerine geldi. Bu noktada, Denizli İhracatçılar Birliği olarak hem makine hem de doğal taş sektöründe İtalya ile daha fazla işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz.” dedi.

Denizli’nin İlk İhracatı 2000 Yıl Önce İtalya’ya Yapıldı

İtalya’nın çok eski yıllardan beri tekstil sektörüyle iç içe olan bir ülke olduğunu söyleyerek devam eden DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Sektörün uzun yıllardan beri süregelen bilgi birikimi, son teknoloji ile donanımlı modern makinelere sahip olması ve yaratıcı ürün geliştirebilme kapasitesi, şüphesiz ki İtalya’yı tekstil sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi konumuna getirdi.

Denizli’nin de tekstil sektöründe çok eskilere dayanan köklü tarihi, ilimiz ile İtalya arasında sıcak bağların kurulmasına vesile oldu. Hatta ilimizin ilk ihracatı da 2000 yıl öncesinden tekstil sektörüne dayanıyor. Hierapolisli Tüccar Titus Flavius Zeuxis tarafından üretilen giyim ürünleri önce Efes Limanı’na, oradan da Roma’ya 72 kez götürüldüğü ve satıldığı biliniyor. Yani İtalya ile olan bağlarımız aslında 2000 yıl öncesine kadar dayanıyor.

Toplantının yeni iş fırsatları için bir zemin oluşturacağına, işbirliklerinin ileriye taşınması adına potansiyel yaratacağına inanıyorum. Herkes için verimli bir toplantı olmasını diliyorum.” dedi.

En İlgi Çeken Haberler