Pamukkale Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan 138 yıllık tarihi Belenardıç Camisi, Pamukkale’nin turizmine katkı vermeye başladı. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Pamukkale’mizin tarihi bir değerine yaptığımız katkının güzel sonuçlara vesile olmasının haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
Pamukkale Belediyesi, geçtiğimiz yıl 1884 yılında inşa edilen Tarihi Belenardıç Camisi’ni restore etmişti. Tarihi cami için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Pamukkale Belediyesi tarafından alınan rölöve, restitüsyon ve restorasyon izinleri kapsamında aslı korunarak restorasyon çalışmaları tamamlanmıştı. Adeta ilmek ilmek işlenerek yaklaşık 1 yıl süren restorasyonuyla Tarihi Belenardıç Camisi Denizli turizmine katkı sağlamaya başladı. Özel turlarla Denizli’ye gelen turistler, kentin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Belenardıç mahallesindeki 138 yıllık tarihi camiyi de ziyaret ediyor.
İLK KAFİLE BELENARDIÇ CAMİSİNE HAYRAN KALDI
Belenardıç Camisine gelen ilk kafileyi Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi ile Belenardıç Mahalle Muhtarı Mehmet Erzen karşıladı. Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi, “İlçemizin Belenardıç mahallesinde bulunan tarihi Belenardıç Camisi kare planlı bir camimizdir. Malzemelerimiz ahşap destekli, ahşap tavanlıdır. Kitabelerden anladığımız kadarıyla 1884 yılında yapılmıştır. Biz Pamukkale Belediyesi olarak Cami’mizin restorasyonuna 2020 yılında başladık ve 1 yıl gibi kısa bir zamanda burayı kültür turlarında da kullanılmak üzere dede yadigârı camimizi turizme kazandırdık. İlçe sınırlarımız içerisinde 2 boyalı camimiz var. Birisi Belenardıç diğeri Akköy’de. Denizli genelinde de bu özellikte 15 tane tarihi cami mevcut. İnşallah diğer camilerimiz de önümüzdeki yıllarda restorasyon işlemi yapılarak kültür turizmine kazandırılacak” dedi.
HERKESE TAVSİYE EDECEĞİM
Belenardıç Mahalle Muhtarı Mehmet Erzen, caminin restorasyonu sonrasında ziyaretçilerin gelmeye başladığını söyleyerek, “Camimiz restore edildikten sonra turlar ziyarete gelmeye başladı. Tarihi Belenardıç Camisi 1884 yılında Halil Ağa isimli bir vatandaş tarafından yapılmış. Tavan kısmının işçiliği, ahşap kısımları ve işlemeleri çok güzel. İçerisinde cennet, cehennem tasvirleri, halifelerin isimleri gibi işlemeler var. Geçen yıl açılışı yapılan camimiz artık turistleri ağırlamaya başladı. Camimizin restorayonu için Pamukkale Belediye Başkanımız Avni Örki’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu. İstanbul’dan geldiğini söyleyen Afife Beşik, “Denizli gezimizin ilk ziyaretimizi Belenardıç Camisine yaptık. Bu kadar güzel bir şeyle karşılaşacağımı tahmin etmiyordum, inanılmaz hoşuma gitti. Pamukkale Belediye Başkanının eline sağlık çok güzel bir çalışma yapılmış. İçeride farklı bir kalem işçiliği vardı gerçekten çok başarılı. Terazinin olması, cennetin ve cehennemin betimlenmesi ben bunu ilk defa gördüm, şaşırdım. Resimlerle bize bir şeyler anlatıyor. Geçen hafta İstanbul’da birkaç cami gezmiştim, burası çok farklı. Buradan mutlu ve gururlu ayrılıyorum. Dönüşte tüm arkadaşlarıma, çevreme haber vereceğim buraya muhakkak gelsinler” diye konuştu. Dilek ve Yaman Şınlak çifti de, geziye İzmir’den katıldıklarını belirterek, “138 yıllık cami çok güzel, hoşumuza gitti. Bakımlı halde olması restore edilmesi de çok anlamlı. Ulaşım da çok kolay, herkese tavsiye ederim. Çok şirin ve güzel bir cami, kullanılan boyalar, kalem işçiliği çok başarılı. Bu camideki boyama tarzı farklı, güzel ve canlı renklerle yapılmış hepsi. Pamukkale Belediyesi’ne tarihi yapılara verdiği değer için teşekkür ederim” dedi.
GURUR DUYUYORUZ
Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, 1884 yılında yapılan ve 1996 yılında tarihi yapı olarak tescillenen Belenardıç Camisi’nin restorasyonu sonrasında ilçenin turizmine katkı sunan bir projeye imza atmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Pamukkale Belediyesi olarak ilçemizin turizm potansiyelini her açıdan genişletmeye devam ediyoruz. Şifalı hem beyaz hem de kırmızı suyumuzun yanında eşsiz bir tarihi güzelliği bulunan Pamukkalemizin her bir değerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Belenardıç Camisi de ilçemiz sınırları içerisinde bulunan camimizin yapısal özellikleri ve iç duvarlarındaki kalem işi süslemeleri ile tarihsel bir değeri bulunmaktaydı. Pamukkale Belediyesi olarak bu camimizin geleceğe taşınması adına restorasyon çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Turizm Haftasına denk gelen bugünlerde camimiz ilk turist kafilesini ağırladı. Gelen ziyaretçilerin, ilgi ve alakası ile başarılı bir projeye imza atmanın da haklı gururunu yaşıyoruz. İlçemizin her bir noktasında tüm değerlerimize sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla amacımız hem bölge hem de ülke turizmimize değer katabilmek” dedi.